Moravski Princ

Godine 1854. Julius Grant, kao mladi oficir napustio je svoju poziciju u armiji Sjedinjenih drzava. Bio je bez novca i daleko od svog doma u drzavi Ohajo. Zato se setio svoga prijatelja, Simona Bolivara Baknera u mestu West Point i dosao do njegove kuce. Objasnio mu je svoju situaciju i svoj problem a darezljivi Bakner je dao svom prijatelju dovoljno novaca da bi se u pocetku mogao snaci. 8 godina kasnije Grant je ponovo bio u armiji ali ovoga puta kao visoki oficir federalne armije koja je ucestvovala u Americkom gradjanskom ratu. Kada je pod njegovom upravom bio osvojen Fort Donelson, komandant pobedjenih snaga bio je njegov stari prijatelj Bakner koji mu se u ranijoj nevolji nasao i pokazao tako milostiv." Grant nikada nije zaboravio delo milosrdja" - pisao je kasnije Bakner - " Nakon sto sam se predao Grant je krenuo za mnom do komande ostavivsi iza sebe svoje oficire da proslavljaju pobedu. I tamo u senci na jednom mestu Grant je na samo njemu svojstveni nacin meni pruzio svoj novcanik."

Kako je lepo kad neko moze da vrati za ucinjenu uslugu, kad neko moze bar donekle da se oduzi za ono sto mu je pruzeno. Pre oko 2.ooo godina Isus je za nas izvrsio svoje najvece delo milosti. On nam nije dao novac niti bogatstvo ali nam je dao nesto sto je mnogo vrednije od svega toga. Dao nam je svoj zivot da bismo mi ljudi, da bi covek bio spasen od bola, bolesti i smrti.

Na koji nacin da Isusu kazem hvala za ovu veliku zrtvu i za ono sto je ucinio za nas. Ustvari dragi mojii, Bog i zudi za tim da se eho njegove ljubavi cuje u coveku, u nama. Bog bi tako zeleo da covek pokaze da ceni ono sto je ucinjeno za njega. Mi ne mozemo nikada isplatiti Hristu ono sto je on ucinio za nas ali sta mi mozemo uciniti za Njega? U jednom trenutku jos neko je postavio ovakvo pitanje.

Mladi moravski princ, zasicen svim onim sto je mogao u zemlji da dobije, krenuo je u Pariz. Pretpostavljao je da je to grad u kojem moze da dobije mnogo vise: zadovoljstvo, uzivanje, provod, da se trosi novac.

Na svom putu prema Parizu zaustavio se unemackom gradu Diseldorfu. Setajuci ulicama tog nemackog grada zaustavio se ispred velikog muzeja i odlucio da udje unutra. Prosao je mnoge galerije, mnoge odaje muzeja i zaustavio se u jednoj odaji gde su prikazane slike velikih umetnika. U jednom trenutku zastao je pred poznatim delom umetnika Stenberga koji prikazuje Isusovo raspece. Stajao je i gledao u tu sliku. A onda je seo na klupu koja je bila u blizini slike i nastavio da posmatra. Od vrha pa do dna slike svaki detalj. Glava, koja je bila izbodena trnjem, lice niz koje se slivala krv, ruke probodene, telo probodeno, noge prikovane. I tako se mladi Moravski princ mnogo puta vratio natrag na vrh slike i gledao sve do dna i onda u jednom trenutku na dnu primetio je tekst koji je poruka cele slike: "Ja sam ovo ucinio za tebe. Sta ces ti uciniti za Mene?"

Mladog moravskog princa ovo pitanje je obuzelo potpuno. Vracao se iznova na vrh slike i posmatrao je a pitanje "sta ces ti uciniti za mene" bilo je sve jace u njegovoj dusi. Nije ni osetio kako je vec pala duboka noc. Iz njegovog ozbiljnog razmisljanja i slusanja po mnogo puta pitanj "sta ces ti uciniti za mene", trgla ga je ruka koja se spustila na njegovo rame. To je bio strazar, cuvar muzeja koji je kazao:

"Gospodine, veoma je kasno. Muzej mora da se zakljuca."

Mladi moravski princ je ustao ali nije otisao u Pariz. "Sta ces ti uciniti za mene?" Isusovo pitanje je potpuno promenilo smer njegovog putovanja i njegovu odluku. Vratio se nazad u Moravsku da bi postao poznati grof Sisendorf koji je celi svoj zivot do kraja posvetio objavljivanju Isusovog jevandjelja.

Sta ces ti uciniti za mene? To je pitanje koje na stranicama Biblije vrlo cesto Bog postavlja onima koji shvataju sta je Isus ucinio za coveka. Da li vi znate da nasa pluca, nase srce, nase vene i arterije; nasi zglobovi, nasi misici, nase oci, nase usi - to ustvari nije nase. Mi smo dvostruko placeni. Kad nas je Bog stvrio, dao nam je sve to. A kad nas je otkupio jos jednom nam je pokazao koliko nas ljubi i koliko smo dragoceni za Njega. Sve sto je Isus ucinio za nas , ucinio je zato da se u nama pojavi odjek, eho te ljubavi.

"SPASITELJU TI SI SVE OVO UCINIO ZA MENE. STA JA

TREBA DA UCINIM ZA TEBE?"


Nazad  &   Index